‘β-Caroten
Yapılan bilimsel çalışmalarda A vitamininin ön maddesi olarak bilinen beta-karotenin A vitamininden bağımsız olarak ineklerin fertilitesi üzerine olumlu etkisi olduğu saptanmıştır. Özellikle steroid hormon üreten korpus luteumun beta-karoten bakımından zengin olduğu ve bu yüzden beta-karotenin vitamin A ile birlikte luteal hücrelerin işlevlerinde önemli bir role sahip olduğu tespit edilmiştir.
İneklerde, bunun için ya da durumunda kullanılır:
- Yumurtalık kistleri, (Luteal kistler),
- Rahim Duvarının yenilenmesi
- Sakin kızgınlık,
- Yumurtlamada gecikme ve erken embriyonik ölüm olayları, Yumurtalık fonksiyonlarına olan etkisi
- Hiç kızgınlık göstermeyen Düvelerde yumurtalık fonksiyonlarını başlatması
- Yavrunun rahim duvarına tutunmasına yardımcı olması ve erken düşükleri önlemesi
- Postpartum uterus involusyonunda ve ovaryum fonksiyonlarının başlamasında gecikme, – gebe kalma oranında düşme ve gebelik başına düşen tohumlama sayısında artış olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
β-Caroten ; Beta Karoten yanında Vitamin A, Vitamin E ve Vitamin B12 nin karşımından oluşmaktadır. Bilinen en iyi antioksidan madde olan Vitamin E nin ovaryum foksiyonlarına olan olumlu etkisinden dolayı bu alanda zaten yıllardır kullanılmaktadır. Aynı zamanda Vitamin A ile beraber Beta Karoten etkisini artırmaktadır.
Kullanım şekli ve dozu:
β-Carotene kullanımı için en ideal zaman tohumlama zamanından 1 ay önce başlayıp, gebelikten emin olunca bırakmaktır. Bu tarz kullanımın sağlıklı gebelik oranını artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Kızgınlık göstermeyen düvelerde her dönem kullanılabilir.
Günlük doz inek ve düve başına 40-50 gramdır.
Koyun ve keçilerde 5 gram/baş yeterlidir.